Terapija parodontalne bolezni

Terapija je individualno prilagojena na podlagi prej omenjenih diagnostičnih postopkov. Če je potrebno vključimo tudi druge specialiste: maksilofacialnega ali oralnega kirurga, spec. endodonta, spec. ortodonta ... Opozarjamo na zdrav življenjski slog.

Ločimo lokalno terapijo, ki je mehanska (z njo odstranimo del obolele dlesni, nekrotičnega koreninskega cementa, okvarjena obešalna vlakna obolelega zoba in odmrlo kost). Pri tem največkrat uporabljamo sodoben kirurški aparat PIZOTOM II in laser.

Po temeljiti oceni kliničnega stanja in glede na rezultate mikrobiološkega in ostalih prej opisanih testov se morda odločimo za enega ali kombinacijo dveh antibiotikov, kar pomeni sistemsko terapijo parodontalne bolezni.

Uvajamo sistemsko protivnetno terapijo, katere avtor je prof. dr. Thomas E. Van Dykes in sodelavci iz Forsyth Institute, Boston, ZDA, ki je nova smer v procesu zdravljenja parodontalne bolezni.

In vitro na izbranih parodontopatogenih bakterijah preizkušamo tudi možnosti bodoče uporabe sterilnega slovenskega medicinskega medu za zdravljenje parodontalne bolezni - t.i. Apiparodontoterapija®. Več v člankih "Antibacterial activity of Slovenian honeys against selected species of oral bacterial flora" in "S slovenskim medicinskim medom nad parodontalno bolezen", Delo, priloga Znanost, september 2011.

Učinke naše terapije spremljamo 8 mesecev, ko se rana po posegu popolnoma zaceli. Takrat tudi dokončno ovrednotimo uspešnost našega zdravljenja. Pacient lahko tudi potem prihaja na redne preventivne preglede v našo ambulanto. Od tu naprej je vse prilagojeno preventivi parodontalne bolezni in rednim kontrolnim pregledom.

© 2023 Paradontalna diagnostika. Avtorji strani.